miércoles, julio 18, 2018
La trivial > Opinión y Ensayo > Bolonya “for dummies”

Bolonya “for dummies”

Bolonya “for dummies”

(En castellano abajo).

Bolonya ha sigut el meu últim aixopluc. A l’estiu, el soroll de les garses africanes i la calor et fan témer acabar socarrimat. De nit, els carrers nafrats de la flaira de pixum són veritablement acollidors. La ciutat és un reguitzell de misteris; els escanyolits carrers semblen fer-se més i més misteriosos quan més els coneixes. Deia en Josep Plà que Bolonya és una ciutat docta i magnífica, d’una generositat perdurable i supèrbia, s’hi menja bé. Té un desfici assossegat per viure bé, és provincial, una “París menor” que cantava Guccini.

Podria haver sigut la ciutat més pobletana del món perquè es troba envoltada de camp, d’embotits, sobretot mortadel·la, i no té ni mar ni riu. Hi he viscut durant l’últim any i crec que la ciutat ha decidit cuidar de la seva gent. Les torres i portes medievals s’entremesclen amb barris d’aspecte soviètic. L’estàtua del Neptú està circumdada per l’Apple Store, la catedral de San Petronio, una catedral que volia ser la més gran del món i es va haver d’acabar amb fusta, i a l’estiu disposen també un cinema a la fresca amb una pantalla elefantina i un públic que es deixa meravellar amb facilitat. Plà admirava que més tard de les deu de la nit encara hi havia força bars oberts, música de fons i estudiants embriagats que gaudien sota l’atent esguard dels sants de pedra, les mares de Déu i les creus que vigilen la ciutat.

Són patrimoni bolonyès Pier Paolo Pasolini, Umberto Eco o Lucio Dalla, entre altres. (Guccini i Pavarotti eren de Módena). Si un passeja per via Paolo Fabbri, on va viure el mateix Guccini, se’n adona com n’arriba a ser de curiosa aquesta ciutat. No hi ha dubte de que és una ciutat perfecta pels tafaners i xafarders. Té murals i pintades que requereixen la teva atenció. Hi ha plaques a les parets que et recorden què van ser els anys setanta. El color vermell de les totxanes, les teules i els militants li ha valgut la qualificació de “rossa”, Bologna, la vermella.

Destacaria també, no a la babalà, que Bolonya es una ciutat de balcons i terrasses encantadores. Els pòrtics i columnes, que sustenten aquestes protuberàncies dels edificis, donen una part del caràcter reconeixible de la ciutat. Aquests mostren com les cases van anar creixent poc a poc, pis sobre pis, des de fa prop de mil anys. Bolonya es va convertir en un punt d’atracció magnètica per als primers estudiants de dret al segle XI. I fins avui.

 

Bolonia “for dummies”

Bolonia ha sido mi último cobijo. En verano, el ruido de las garzas africanas y el calor te hacen temer terminar chamuscado. De noche, las calles llagadas del olor de pis son verdaderamente acogedoras. La ciudad es una retahíla de misterios; las escuálidas calles parecen hacerse más y más misteriosas cuanto más las conoces. Decía Josep Plà que Bolonia es una ciudad docta y magnífica, de una generosidad perdurable y soberbia, se come bien. Tiene un desasosiego templado por vivir bien, es provincial, una “París menor” que cantaba Guccini.

Podría haber sido la ciudad más pueblerina del mundo porque se encuentra rodeada de campo, de embutidos, sobre todo mortadela, y no tiene ni mar ni río. He vivido allí durante el último año y creo que la ciudad ha decidido cuidar de su gente. Las torres y las puertas medievales se entremezclan con barrios de aspecto soviético. La estatua del Neptuno está circundada por el Apple Store, la catedral de San Petronio, una catedral que quería ser la más grande del mundo y se tuvo que terminar con madera, y en verano disponen también un cine al aire libre con una pantalla elefantina y un público que se deja maravillar con facilidad. Plà admiraba que más tarde de las diez de la noche aún había bastantes bares abiertos, música de fondo y estudiantes embriagados que gozan debajo la atenta mirada de los santos de piedra, las madres de Dios y las cruces que vigilan la ciudad.

Son patrimonio boloñés Pier Paolo Pasolini, Umberto Eco o Lucio Dalla, entre otros. (Guccini y Pavarotti eran de Módena). Si uno pasea por la vía Paolo Fabbri, donde vivió el mismo Guccini, te das cuenta de cómo llega a ser curiosa esta ciudad. No hay duda de que es una ciudad perfecta para los cotillas y chismosos. Tiene murales y pintadas que requieren tu atención. Hay placas en las paredes que te recuerdan qué fueron los años setenta. El color rojo de los ladrillos, las tejas y los militantes le ha valido la calificación de “rossa”, Bolonia la roja.

Destacaría también, no porque sí, que Bolonia es una ciudad de balcones y terrazas encantadoras. Los pórticos y columnas, que sustentan estas protuberancias de los edificios, dan una parte del carácter reconocible de la ciudad. Estos muestran como las casas fueron creciendo de poquito a poquito, piso sobre piso, desde hace cerca de mil años. Bolonia se convirtió en un punto de atracción magnética para los primeros estudiantes de derecho en el siglo XI. Y hasta hoy.

Roc Solà
Historiador por la Universitat Autònoma de Barcelona. Pesimismo de la inteligencia en https://rocsola23.tumblr.com, optimismo de la literatura en https://rocsola.wordpress.com.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *